Tuesday, August 23, 2011

::nervous, tension, stress::

Posted by Mama Safiya and Adam at 12:54 PM
Reactions: 
0 comments
Salam,
Ramadhan Kareem,

Da hampir syawal rupanya. Dalam xsedar, sudah 23 hari kite berpuasa. Alhamdulillah. xlma ag syawal. Itu menunjukkan loceng kecemasan saya da berbunyi. Hari bersejarah saya sudah hampir. Alhamdulillah. Agak nervous sbnrnya. Walaupun kje2 menggubah hantaran sudah siap, tp saya masih lagi bimbang dan runsing sbnrnya. Love mengadu kekurangan duit ag.. Ya Allah, sungguh berat ujian kali ini. Semoga Allah mendengar segala doa kami. Love bukan anak yang suka menyusahkan ibubapa. Dia sentiasa berusaha utk menyelesaikan masalah sendiri. Abang, am proud of you! Inshaallah, ad rezeki untuk kita nnt.

Alhamdulillah, syukur pd Allah Taala.. segala barang2 hantaran dan doorgift sudah siap. Saya godek2 sorg2 kt umah sewa. Sikit2 lama2 jadi bukit. Baju nikah utk kami da pun siap. Hari sabtu hari tu kami pg amik kat Kak Ros Medan Mara Kuala Lumpur. Alhamdulillah, sgt memuaskan hati. Love pun kata sedap jahitan da kain untuk baju Melayu. Hihihi, love sibuk nk beli sampin ngan songkok kat Jalan TAR Heaven. Melaut manusia yang dtg shopping kat Jln TAR ni. Macam nk pengsan sesak ngn org ramai ni. Akhirnya berjaya juga cari songkok dan sampin Love. Tudung saya juga yang xda. Ssh juga nk cari tudung yang sesuai. Nk jalan lama, jalan jauh2 xlarat. Muka memasing da masam cuka. Jadi lepas dpt brg Love, saya decided nk pg bazar. Jam pun da 5.30ptg. Kami pg bazar ramadhan Kampung Baru beli samosa. Sebelum menuju ke kedai makan, kami solat kat Masjid Keramat Jaya. Our fav mosque. Lepas solat, tgk jam da 6.30ptg. Dengan barang yang banyak tadi tu, kami pun twos ke kedai makan kat area kompleks Gurney betul2 belakang Masjid Keramat tu. Makanan mmg sedap dan saya mmg puas hati dgn kedai ni. Xpg kedai lain da... hahaha.. Love mmg da tahu sgt pilihan saya. Bertuah ad Love. :-)  Saya order ketiaw ladna, Love punya fav order nasi goreng ayam goreng kunyit. We both asked for Tembikai Laici. Sedap!! Lepas buka puasa, saya dan love solat kat petronas Jalan Tun Razak depan Pusrawi. Sampi umah dalam  pkul 9.30 malam.

Sebelum balik, da bincang dgn Love. Esok kami akan ke Jalan TAR ag sbb kami nk settle doorgift. Jadi sampi kat umah saya da list out brg2 yang blum bli ag. (berapa list yang ad pun tahu. mmg bnyak). Esok pagi2 saya da remind love supaya datang awal pick up saya. Love, mmg x on time, x on brand lsg! grrr...
Esoknya, lpas love amik saya, as usual i bebel sbb dia lmbt. Mase lalu dpn AVON besar, love kata nk x singgah. Ad sale tuuuuuuuuuuu. Saya tgk love lelama (dalam hati kata nk pjuk pandai naaa?) n said OKAY! Mmg murah. macam nk giler tgk brg murah. Sbb masa dia mahal i mmg xbli punya! ahahahaha... parfume i rembat 3 50's Glams tu. I tgk katalog lpas hrga dkt RM79 hahaha... Dat day i bayar RM15 ajer hahaha... sila cari kalkulator untuk kira penjimatan itewwwwwww. hahaha. Pencarian tidak berhenti di ctu, i rembat bra hahaha yg harga sblm ni RM69++. Mmg xbli kalu mahal sgt. tapi dat day i bayar RM10 ajer. Mmg cantek design dan selesa dipakai sbb dia jnis shaping bra. Dan saya tamatkan pencarian dgn sekaki payung hahaha...Bakul moto da pnuh. Love kata, jom balik dlu hantr brg kt umah. Lpas hantr brg2 kami twos pg Jln TAR Heaven. Kami mulakan pencarian tudung. huhu.. mmg xda. xjumpa. sbb kami da penat nk jalan. xlarat nak cari. hahaha.. senang je alasan. Love kata, nnt kte cr kat shah alam. i jwb okayla!.

*Dan hari ni igt nk cr cincin utk love.. Cari kat giant Shah Alam je. Hr tu tgk ad promotion. 
Cadar xbli ag. Tdung pn sama. hishhhhhhhhhhhhhh grrrrrrrrr 

Monday, August 22, 2011

:: Nak Makan Ketam ::

Posted by Mama Safiya and Adam at 3:42 PM
Reactions: 
0 comments
Saya teringin nak makan ketam.. Ketam masak lemak.. Help!! nak makan sambal bilis petai.. nnt xblh makan da.. Love xbagi! huhuhu... kena balas dendam sebelum nikah ni! tidakkkk

:: Alhamdulilah ::

Posted by Mama Safiya and Adam at 1:01 PM
Reactions: 
0 comments
Salam,
Da lama xupdate blog. Terlalu sibuk dengan kje di ofis dan kerja kawen. Alhamdulillah, urusan loans da selesai. Taoi bukan loans dgn bank, tapi dgn pakcik saya. Syukur alhamdulillah, sumenya dimudahkan Alllah Taala. Pakcik saya sgt memahami. Saya bertuah punya pakcik yang mahu membantu saya yang dalam kesusahan. Bukan senang nak kawen ni. Kalu kewangan pun kurang ckup, rasanya baik buat sederhana dan. Saya mmg akan buat yg plg sederhana. Pada saya yang paling pnting, majlis nikah. Sanding sume xpnting dan bukan ikut cara Islam. Tapi yelah, da adat dr dlu. Saya ikotkan saja. Terima kasih pada pkcik saya Wan Amran Wan Hussin. Saya terhutang budi dan terhutang emas (duit). Inshaallah akan kami cuba langsaikan dalam jadual berkala. Kalu bayar lumsump mmg kopak. Mana nk sesah duit kn? Kami bayar sket2 dlu. FIY, my uncle adalah anak yang sgt soleh dan baik hati. Sentiasa buat kebajikan pada arwah atah (opah) sewaktu hayatnya masih ad. Belum pernah saya jumpa insan yg sgt2 menghormati dan menyayangi ibubapa sebegitu sekali. Pernah sewaktu arwah atah sedang tenat di hospital, pakcik saya berlepas ke Jeddah semata2 utk berdoa pada Allah Taala di hadapan Kaabah supaya arwah atah pada masa tersebut sembuh dr koma. Namun Allah Maha Menyayangi atah. Tapi kesungguhan ayahran (panggilan utk pakcik saya) menyedarkan saya. Saya bukanlah anak yang baik, tapi saya belajar untuk jadi yang terbaik.

Saya telahpun berhutang budi dan berhutang emas. Hutang budi itu sudah semestinya saya bawa ke liang lahad, tetapi hutang emas tersebut akan tetap saya langsaikan sebelum ke liang lahad.  Semoga Allah murahkan rezeki ayahran dan panjangkan umur ayahran. Inshaallah semoga mendapat balasan syurga nnt. Amin..


Chicky Nush, 2 years

Gaya nakal Nush!
* Selalu dapat duit poket dr ayahran masa zama blaja dulu. Dan saya sangat sayangkan anak ayaharan yang pnah saya jaga dlu.. Yunus but used to call him Nush! He always asked me to do coq bawang every morning.. Sekarang da besar panjang.. 8 years old.

Monday, August 15, 2011

::Dugaan di bulan puasa::

Posted by Mama Safiya and Adam at 4:13 PM
Reactions: 
0 comments
It's two more weeks to go until our wedding day. The most toughest day in Ramadhan when we tried to find any banks that can offer us the loans. I listed down the Banks that were not approved our loans. It remains 2-3 banks that we haven't try yet. Why life is getting harder for me? Ya Allah, i really stressed out now. Where can i find money to pay all those wedding bills? i just finished my hantaran. still i need to buy ring for love, doorgift and 'cadar'...
 i die!

Friday, August 12, 2011

::Ramadhan Kareem, Jumaah Mubarak::

Posted by Mama Safiya and Adam at 2:07 PM
Reactions: 
0 comments
Ya Allah... Besarnya dugaan kali ini.. Ampunkan segala dosa-dosaku. Aku mohon padamu supaya mudahkanlah perjalanan hidup kami, murahkanlah rezeki kami... Kami begitu terdesak sekali... Ya Allah, tiada siapa dapat membantu kami melainkanMu Ya Allah... Berkatilah dan makhbulkan doa aku Ya Allah di Bulan Ramadhan ini... Amin.

Friday, August 5, 2011

Iftar 5

Posted by Mama Safiya and Adam at 3:37 PM
Reactions: 
0 comments
Alhamdulillah sudah 5 Ramadhan kiter puasa.. bermacam2 dugaan yg saya hadapi.. Ya Allah, betapa sedihnya. Inshaallah, saya doakan agar saya dapat hidayah dan rahmat dr Allah Taala. Dalam hati saya berdoaa agar, sumenya berakhir dgn tenang dan gembira. Amin. Untuk seminggu puasa ni adalah yg plg memenatkan. Kelas yang pack dan student yang mmm.... mmg xdgr kata, n xfokus. tahla.. bebudak foundation ni xmatured macam budak degree or masters. da la korg xfhm, korg xmo focus. well, i got nothing to loose guys... (kerek x ayat teacher ni?) hahaha... ad aku kesah? hahahaha... xda masa nk layan tekak korg tu, muka memasing toye!ingat korg je ke pose?yang xpose pn wt muka...ahhh, lantaknya! sekali bg ugutan, cekang bijik mata! tu dia... takooottt ponnnn.. hahahah.. gelige pale hotak sayerrr...

Dan selepas penat dan kehilangan air liur yang banyak td, terasa teringin nk mkn ayam golek utk iftar jap ag..  nafsu xnk kalah kan? Macam2... i suppose to cook today, but today Love S kata kiter pg Bazar Ramadhan Kampung Baru..Erk?! gluppp... okay... he sound like soooooOOO happy, so i said okay dear! We go there after 5pm.. My future hubby, suka imbau kenangan... dia sgt sensitif ttg kenangan.. dia suka igtkan i, dia cakap sayang igat lagi x bulan pose tahun lepas?ingat x tempat ni kiter pg?ingat x kiter pg bazar ni?ingat x juadah ni?ingat ag x ni... ingat ag x tu... wow, dia pnya memory mmg superb! hahaha..kekadang i cam cengang bangang dgr dia listed out sume... romantik orgnya tp kdg2 emosi xb'tempat.. kalu nk marah suka ht dia jer! hahahaa.. i suka lawan cakap dia!bg dia hot ag... ngader2 sgt nk marah2... igt maid endon ke?huhuhu...cakap kt mak i baru tahu...

Sabtu iftar 6, rasa i will cook. I planning nk masak Ayam Masak Rendang, Perut Cicah Air Asam, Sayur Kailan Sos Tiram, Puding Mangga n Ais Tropika... xtaw jadi x... tapi biasa jadi je.. sbb Sabtu plan nk pg distribute kad kawen n nak singgah Sume HOuse beli gam tembak.. tapi inshaallah... kuatkan hati masak... huhuhu...

Doakan yg terbaik utk kami berdua.. ag 26 hr nk nikah ni... doakan kami murah rezeki... amin

Thursday, August 4, 2011

andai itu takdirNya...

Posted by Mama Safiya and Adam at 8:47 PM
Reactions: 
0 comments
andai itu takdirnya... aku terima

Ramadhan Kareem...

Posted by Mama Safiya and Adam at 1:50 PM
Reactions: 
0 comments
Salam... Ramadhan Kareem to all muslims from over the world...
Alhamdulillah, sudah 4 hari kita berpuasa termasuk hari ni 4 August 2011 inshallah... 25 days to go... yeay!!! alhamdulillah inshaallah... Bab raya ni mmg best dan seronok utk sume umat Islam dan juga sedih pilu meninggalkan Ramadhan yang seribu rahmat ini. Raya paling disukai oleh LOve.. 2-3 hr ni asyik nyanyi lagu raya... huhuh.. even when it was 1st Ramadhan pn nyanyi juga..apekah?huhuh... kronik sungguh penyakit nak raya dia... As for us, we celebrate Ramadhan dgn sederhana sekali.. 1st Ramadhan buka pose dkt kedai area keramat n observe few place of Bazar Ramadhan yg jadi fav. org ramai antaranya; Bazar ramadhan Kmpg Baru, Jalan Raja Alang. My love cute future husband da mcm budak kecik, tergedik2 dan xsabor2 nk pg bazar ramadhan... just like lil baby boy.... sambil nyanyi2 lagu raya, goyang2 kepala masa otw nk pg bazar ramadhan...ihihihi cute! However, on the 2nd Ramadhan, i cooked for both of us.. I did Sotong Bakar ala Portugal, Sayur Kailan Goreng Sos Tiram, Sup Ayam n Nasi Putih n for dessert we bought kuih2 muih kat Bazar Ramadhan Stadium Shah Alam Seksyen 13... Air Tropika Sunquick n Cempedak Goreng. I sempat masak on that day...huhuhu..Masak maca lipas kudung... n senpat buka pose on time... Love kata i cekap memasak... hihihi... bangga! n kembang vontot!! Seb bek sedap! On 3rd of Ramadhan, we had our Iftar kat kedai again.. sbb Love kata elok la selang seli sbb jimat n nak variety kat juadah... Erk?! Ok fine.. Me dnt mind..

And yes i've done half from my hantaran... Alhamdulillah!

* 27 days bride to be... hihihi
 

Lifetime Journal Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review