Thursday, December 8, 2011

:: Suami Soleh? ::

Posted by Mama Safiya and Adam at 3:34 PM
Reactions: 
0 comments

Salam bloggers....

Kita selalu membicarakan ciri – ciri wanita untuk dijadikan pasangan hidup. Adakah lelaki terlepas dari tapisan ini?
Semestinya tidak, kerana lelaki yang baik adalah untuk perempuan yang baik dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat.
lelaki yang baik tidak semestinya soleh, dan soleh itu semestinya baik. Namun menjadi lelaki yang soleh lah seharusnya dicapai oleh kita semua kerana ia merupakan ISO yang Allah tetapkan.
Namun siapakah lelaki soleh? Kita sudah sering mendengar lelaki soleh, namun bagaimana ciri- cirinya?

Sebenarnya orang-orang soleh bukanlah makhluk abstrak yang sulit dikenali bentuknya. Mereka adalah manusia biasa juga, tetapi memiliki kelebihan tertentu dibandingkan manusia-manusia lainnya. Kelebihan mereka adalah dari segi keyakinan, kecaknaan, mentaliti serta amal perbuatan.

Dalam diri mereka terkumpul kebaikan-kebaikan itu,
Bahkan kita boleh mengenali mereka dari sikap dan perilaku hidupnya sehari-hari.
Lihatlah mereka dengan HATI, maka kita akan menemui tanda-tanda kebaikan mereka.

Lelaki soleh dijelaskan dalam Al-Qur’an adalah sebagai berikut:

“Dan diantara ahli kitab ada sekelompok orang yang berlaku lurus. Mereka membaca ayat-ayat Allah di malam hari, sedang mereka bersujud (maksudnya, mengerjakan solat malam sambil membaca kitabullah). Mereka beriman kepada Allah dan hari akhir, mereka mengajak pada kebaikan dan mencegah dari perbuatan mungkar, dan mereka bersegera mengerjakan kebaikan-kebaikan. Mereka itulah orang-orang yang soleh”. (Ali Imran 133-134).


Biasanya, tanda – tanda orang yang soleh adalah:

  • Seseorang secara tekun dan sabar menunaikan kewajiban pokok, seperti solat 5 waktu, zakat dan puasa Ramadhan. Kemudian dia menjalankan ibadah tambahan, baik berupa solat sunat, puasa sunat serta bersedekah dijalan kebaikan.
  • Seseorang yang menjauhi perbuatan dosa besar, seperti membunuh, berzina, sihir, memakan harta riba, menganiaya anak yatim, derhaka kepada orang tua, dan  sumpah palsu.
  • Seseorang yang cakna dengan keadaan sekelilingnya. Ketika disekitarnya banyak orang yang meninggalkan kewajipan, dia mengajak mereka mengerjakan kewajiban itu. Begitu pula ketika disekelilingnya banyak orang melakukan perbuatan dosa, dia mencegah agar perbuatan itu dijauhi atau dihentikan. Jika dia memiliki ilmu, dia memberi nasihat dengan perkataan atau melalui tulisan. Singkatnya, hatinya tidak tenteram ketika melihat perintah Allah diabaikan dan larangan Allah dikerjakan.
  • Seorang yang sentiasa bersemangat untuk menambah kebaikan, baik ilmu, keimanan dan amalan. Dia tidak merasa puas dengan kebaikan yang sudah diperoleh dan tidak merasa jenuh untuk berbuat yang lebih baik. Setiap kali kita bertemu dengannya, dia akan selalu lebih baik dari sebelumnya.
  • Seorang yang mendedikasikan dirinya untuk sungguh-sungguh untuk menjalankan solat tahajjud di akhir malam. Dalam solat itu dia bacakan ayat-ayat yang mampu dia hafal dari Al Qur’an. Jika boleh, hafalannya selalu bertambah dari waktu ke waktu. Namun tidak bererti jika apa yang dihafalnya, hilang kembali.

Oleh itu, kepada kaum wanita, jika anda ingin mendirikan rumah tangga, carilah lelaki yang soleh. kerana secara teori kita boleh berkahwin dengan siapa saja yang kita sukai. Tetapi ciri – ciri  suami yang benar-benar akan membimbing kita meraih tujuan kebahagiaan itu hanyalah lelaki soleh. Jika pernikahan hanya untuk hidup bersama-sama, makan minum bersama, berketurunan, serta bersenang-senang bersama, tentu dengan lelaki manapun boleh.  Namun percayalah,  lambat laun akan bermasalah jua.


  • Seorang lelaki soleh tidak akan membiarkan di dalam rumahnya ada perilaku-perilaku buruk yang boleh mengundang kemurkaan Allah SWT.


  • Seorang lelaki soleh tidak mungkin akan berbuat zalim kepada saudara semuslim, apalagi kepada orang tua, mertua, isteri dan anak-anaknya. Tidak semua suami boleh memenuhi kewajipannya terhadap keluaraga secara adil, tetapi bagi seorang lelaki soleh, dia akan berusaha sekuat kemampuannya. Dia hanya akan berhenti berusaha jika sudah tidak ada lagi jalan yang boleh ditempuh. Jika usaha maksima telah ditempuh, tetapi hasilnya tidak memadai, dengan lapang dada dia akan meminta maaf atas kekurangan dirinya. Singkatnya, mustahil dilakukan oleh seorang lelaki soleh untuk membiarkan keluarganya menderita, bahkan terlintas dalam fikirannya pun tidak. Seorang lelaki soleh akan menghargai pendapat atau pandangan isterinya dan keluarganya, meskipun tidak semestinya akan selalu menurutinya.


  • Seorang lelaki soleh bersikap lapang dada dan memaafkan kekurangan isteri dan anak-anak beserta keluarganya. Seorang lelaki soleh tidak akan membuka aib-aib keluarganya di depan umum. Membuka aib keluarga sama dengan membuka aib diri sendiri. Seorang lelaki soleh tidak akan mengkhianati kepercayaan keluarganya. Didepan keluarganya dia baik, dan ketika jauh dari keluarganya pun, dia tetap baik.


  • Seorang lelaki soleh tidak takut kepada isteri atau anak-anaknya serta keluarganya, tetapi takut kepada Allah yang selalu mengawasinya. Berbeza dengan banyak lelaki yang manis di depan isteri dan mertuanya, tetapi sebaliknya ketika jauh dengan isteri. Dan yang paling utama, seorang lelaki soleh bersedia bertanggungjawab menghadapi tuntutan Allah di akhirat ketika ditanya tentang anak-anak dan isterinya.


Rasulullah bersabda“ Sesempurna  keimanan seorang mukmin, ialah yang paling baik akhlaknya. Dan sebaik-baik kalian ialah yang paling baik kepada isteri – isterinya “. ( HR. At-Tirmidzi )
“ Sebaik-baik kalian adalah yang paling baik kepada keluarganya (isteri dan anak-anaknya ), sedang aku adalah yang paling baik kepada keluargaku “. ( HR. Ath-Tharbawi dan Al-Hakim )

Jadi  pernikahan yang penuh barakah, akan terlaksana jika rumah tangga dibina bersama – sama lelaki soleh serta disempurna dengan wanita soleh :)



Sumber: http://akuislam.com/blog/renungan/lelaki-yang-soleh/#ixzz1fvUgB150

:: Wanita ::

Posted by Mama Safiya and Adam at 3:25 PM
Reactions: 
0 comments
:: Dapur Jalan Cinta Wanita Ke Syurga ::

                   

Salah satu pesan orang tua kepada  anak perempuannya adalah “Cinta suami bermula dari perut”.
Ketelitian seorang wanita dalam memberikan hidangan yang memanjakan lidah suaminya, memang tidak hanya berhasil memikat kasih sayang dan perhatiannya, namun juga terbukti berjaya menghidangkan kebahagiaan untuk rumah tangga mereka.
Suami mana yang tidak akan senang melihat isteri yang begitu serius  melayaninya, serta mengambil berat soal makan minumnya. Bagi suami yang bijak menghargai, perkara ini membuatkan kekurangan wanita yang menjadi isterinya seolah – olah tertutup oleh perbuatannya yang menjaga cita rasa lidah suami. Dan tentunya untuk si isteri, kebahagiaan sudah pasti diperolehinya kerana  redha suami memang menjadi tujuan  dari perjuangan seorang wanita muslimah.


Maka, betapa ruginya  jika masih ada beberapa orang yang berfikir bahawa dapur bukanlah tempat wanita moden dalam `berkarier`. Bahkan ada sebahagian dari mereka dengan ikhlasnya berbahagi pahala dengan pembantu rumah, malah  menyerahkan semuanya kepada pembantu. Beribu alasan kesibukan dan ketidakmampuan diberikannya, termasuk alasan bahawa zaman sekarang pekerjaan rumah hanya mengikat  perkembangan kreativiti wanita.
Hanya orang- orang yang belum mengerti kedamaian melayani, yang akan berfikiran bahawa pekerjaan dapur hanya merendahkan wanita. Begitulah pendapat kebanyakan mereka – Selalu di dapur, maka  masa depan wanita tamat.
Namun hal ini berbeza dengan fikiran  wanita yang menjunjung tinggi sebuah keikhlasan. Melayani suami bukan bererti memasrahkan diri menjadi pelayan. Melayani bererti meningkatkan darjat diri, dari yang hanya berfikir tentang diri sendiri, dia tanggalkan ego demi untuk membahagiakan orang lain.
MasyaAllah, ini bukanlah perkara yang mudah untuk dilakukan, tetapi juga tidak mustahil dijalankan. Wanita ajaib bagaimana  yang dapat buat seperti ini, kecuali akan menjadi berkat untuk pasangannya. apa – apa pekerjaan rumah yang begitu berat, betapa banyak kesibukan diluar yang menyita waktu mereka, namun seorang wanita solehah akan tetap memfokuskan bahawa keluarga adalah nombor satu, dan kerana memang itulah tanggungjawab untuknya, dari Allah sang maha penguasa.
Fikirannya  selalu terfikir untuk  menyiapkan apa yang dia boleh hidangkan untuk suami tercinta.  Pahala untuknya akan mengalir dengan deras dan tiket untuk masuk ke dalam syurga Allah insyaallah akan digenggaman.
Memang masih banyak cara untuk membahagiakan suami kita selain dengan memasak makanan kesenangannya. Namun, adakah cara yang lebih baik untuk memenuhi selera makan mereka selain dengan memenuhinya dengan tangan kita sendiri. Pastilah sebuah kebanggaan bagi kita dapat merawat suami sebagai sebahagian dari amanah kita yang kita lakukan dengan tangan kita sendiri, dan menjadikan kita peribadi yang dapat dipercayai dalam menjaga amanah.
Maka jangan pernah melecehkan ketentuan Allah, dan jangan menunggu sampai hak  itu diambil Allah barulah kita menyedari kekeliruan kita. Maka sebaiknya kita mulai menumbuhkan rasa malu, saat mengetahui bahawa sang suami cenderung menyukai makanan di luar dan atau buatan orang lain. Manfaatkan waktu sebaik mungkin, kerana sungguhnya Allah menyediakan syurga untuk hambanya yang bersungguh- sungguh dalam belajar.
"Siapa pun anda, apa pun kedudukan dan pekerjaan serta kesibukan saat ini, jangan pernah menganggap remeh hasil tangan kasih sayang dari sebuah ruangan kecil yang bernama dapur. kebahagiaan suami, perhatian dan kasih sayangnya dapat anda ikat dari sana.  so, mengapa tidak buru- buru memulainya sekarang?
Selamat memburu pahala.."


Sumber: http://akuislam.com/blog/renungan/dapur-jalan-ke-syurga-untuk-wanita/#ixzz1fvSuytMh

:: Invention, Innovation & Design ::

Posted by Mama Safiya and Adam at 11:13 AM
Reactions: 
0 comments
Salam...
On the 18-19 Nov 2011 yg lps, hubby n i went to UiTM Kampus Merbok... My hubby participated in IID Kedah with his supervisor Prof. Madya Dr. Norlia Ahmad Kassim.. My hubby mmg nk ajak me pg skali, sbb nk bwk i jln2... cm part of honeymoon la jugak kn... so this time was abit diffrent sbb kna attend satu event then lps tu only blh jenjalan..x pg mn pn... sbb on 19, Monday i need to come back to work... so mmg xbesh sgt jln sket tmpt je...

So, tahniah to hubby... sbb bjaya dapat Silver Prize... congrats dear :-) :-* hihihi...

Few captures sekitar pertandingan itu...

:: hubby ::

:: booth hubby and friends ::

:: kak Siti Zahrah Buyong and PM Dr. Norliya ::

:: Prof. Siti Akmar tgh bg explanation o their projects ::

:: Prof. Siti Akmar and Prof. Madya Dr. Norliya ::

:: Hubby, Prof. Siti, Kak Siti Zahrah and PM Dr. Noliya ::

:: Pali tgh explain tu...smpi tarik lengan baju ::

:: Pali, Kak Siti, PM Dr. Norliya n hubby.bote to hubby:  o_O bang, u da gemoks lalalala  ::

:: Kak Zahrah, such a wonderful woman... br 1st time jumpa, tp ramah sgt rase mcm da knl lama. Hope to see again :-) ::

:: Hubby tgh nervous tgu result ::

:: alhamdulillah ::

:: congrats to all ::


dats all folks!

till next n3...

Love y'll

:: audra ::

:: Jalan2 balik kampung and celebrating nur atiqah farisha birthday ::

Posted by Mama Safiya and Adam at 10:15 AM
Reactions: 
2 comments
Salam bloggers,
Huhu..da lama xbersiaran..xda mood. I have to find my mood yg ilang lama ntah ke mn tu... hubby pn tnya knp my blog da xupdate...huhu.. hihihi... jawapannye malas n i da xda mood sbnrnya... but my mood is ok today...so i cont. with my stories la kan...

So, last month we both balik kmpg sbb nk lawat mommy n daddy n PIL of course.... balik kmpg jumpa mommy was a very best moment. sbb my mum will always masak utk both of us..xkire la pkul 3 pagi pn she will cook. thanx mummy :-) love you so much as always... My dad pulak a bit slow, kali ni when we both balik. He was not feeling well :-( ksian dia... ajak p klinik, as usual, mmg dia xnk la kan..he said dok umah i feel better, i can rehat2...hihih..dats my daddy..

So, the next day... i brought my parents to Matang... My mom terigin nk mkn ikan semilang masak kari. I pn xpnh pg tmpt tu..but my parents used to go there most of the times... tiap minggu, if not mistaken.. :-) travelling plak nek moto... boleh kn?huhuhu...adventure nyerrrr... Well, as we arrived je kt Pekan Matang, i was shocked o_O erk.... sbb pekan dia tersgt kcik, jalan sempit tapiiiiiiiiiiiiii siap ad pasar pagi... Here you can get bnyk hasil tangkapan laut yg sgt fresh. harga sgt berpatutan... mcm nk pusing mata tgk ketam, udang, siput, sotong etc... wahhhhhhhhhh....sedap...

And then, here we were at kedai Ikan Semilang ni...

:: tgk tu pny rmai yg dtg.. termasuk la kami hahah ::

:: let me introduce you ols, this is my mummy, Wan Fatimah bt Hj. Wan Hussin ::

:: so these are the dishes la... FYI, kedai ni jual ikan semilang sahaja. len tadak; means nasi putih, kicap, ikan semilang masak kari, goreng saje... and i ad nmpk org request telur mata kerbau ::

:: teh tarik for me n hubby ::

:: sedap sgt ::

:: xtengok org dah :-P ::

:: wow ::

:: hahaha muke kenyang; my hubby yg capture ni ::

:: one of the customers sdg tgu telor goreng mata, lols ::

So balik tu mmg kenyang la... hihihi...

Next day plak kat umah PIL... Sonok sbb baby farisha n hakim ade balik kmg juge...my niece n nephews


:: my father in law a.k.a tokwan tgh temuramah baby.. hihi ::

:: abang hakim duk atas tgn pak tam hahaha ::

:: baby n i... muka i da tembam sgt ... hahah sbb tu i crop pic ni ::

:: hamboi ::

:: birthday cake for baby ::


:: baby tgh sonok sgt men belon angry birds ::

:: baby, abg hakim, ibunye n mama kt blakang xnmpak ::

:: hah, tu dia mama comel :-) ::

hahaha...

dats all...

bye guys... till next n3

Regards,

:: audra ::


Friday, October 7, 2011

:: Give uP ::

Posted by Mama Safiya and Adam at 8:13 PM
Reactions: 
1 comments
Jumaah Mubarak..

Saya rasa mcm nk let go je blog ni... Saya da rasa malas nk menulis ttg hidup saya...

Tuesday, September 27, 2011

:: break fasting & jeans ::

Posted by Mama Safiya and Adam at 1:14 PM
Reactions: 
0 comments
Salam..
Hari ni hr terakhir kami bdua puasa sunat 6 hari di bulan syawal. Raye kami postpone time raya haji, memandangkan hr ni syawal terakhir utk tahun 2011. hahahah..cukup2 makan kami suami isteri puasa. hihih..hubby mmg gigih puasa. Tiap2 pagi dok kejut saya bangun cepat wt sahur..huhu..kejamnyer bile tidur ku diganggu... selalu saya siap kn mee sanggul goreng, nasi goreng sume tapi sedikit kecewa si hubby ni ble saya hidangkan roti bakar utk smlm dan hari utk sahur.. siyes pnat! kje melambak kt ofis diikuti dgn assignment kelas MLIS kt UM... waaaaaaaaaaaaaa...psikonyerrrrr.. huhu...

So today memandangkan hr ni last kami puasa, jd kami planning nk mkn kt luar. Menu smlm mnjadi tp separuh jalan rembat br trgt nk amik gmbr...huhuh... xpa next menu okay? kami mmg selalu mkn kt Keramat. Kedai tomyam org pattani. mmg superb, dan ssh nk cr kdai cmni. Murah dan berpatutan. Specialties dia mmg tomyam. Sbb konon2nya saya diet (^_^) mmg slalu saya amik tomyam sayur yg sarat dgn sayur2an nya..hahah mmg puas hati. tuan kedai ni mmg pmurah. saya sukerrrrrr dtg cni..selain dr itu menu biasa yg kami amik mstila kailan goreng biasa, telur bistik dan paprik sotong (ni hubby jer yg mkn sorg. kuah dgn kacang pnjg saje dia tglkn kt sy biasanye.Kalu dia bg pn janggut dgn ekor sotong aje.Mmg kejam. sabar je la..). Rasa mcm nk buka puasa kt ctu. tapi ikut usul kedua, hubby nk mkn pizza chunky loaded kt Pizza Hut. My hubby mmg pizza hut fan..sume pn nk buh cheese. (mmg xfhm. apekah?) ye mmg btl. Dia cheese maniac! erkkkkkkk. tapi i was thinking just now, if btul nk mkn western why not kt Restoran Kapal yang karam kt Kampung Baru tu? kan? kan? hai nafsu... kte tgk je la rzki ptg ni cmner kn? hahaha..

:: Tomyam Sayur Keramat :: ehsan Google



 or

:: Chunky Loaded at Pizza Hut :: from Google (^_^)




Tadi pagi hubby tnya:

Hubby: Sayang nk jeans x?
Wifey: Nakkk!!! (da bertahun xda jeans. mmg xmalu la ni. hahahha)
Hubby: Okay petang ni kiter pg bli... cari kt Sunway Piramid. dkt ngn tmpt kje syg kn?
Wifey: owh okay.. (dlm ht.. lagi? xpala. janji dpt upah!) hihihi... thank you abang :-P

Saya suka boot-cut as based on my xperience mmg itu je la yg seswainya dgn punggung dan peha terlebih mantarbbbbb mcm sayerrr...hahahha...

:: heart dis jean shape & style; Paige hidden hills boot cut jeans  ::



Saya mmg minat jeans di atas..huhuhu... kte tgu cne bajet Menteri Kewangan saya !


Monday, September 26, 2011

:: Monday Blues ::

Posted by Mama Safiya and Adam at 4:32 PM
Reactions: 
0 comments
Salam Petang Isnin...
Tgk tajuk tu pun da agak ap yg i nak melalut ptg2 ni.. Since today i kna bertugas kt Reference Desk slma 2 jam dr 2.30pm-4.30pm, so saya siapkan kerja2 editing library guides. Dari pagi sbnrnya monday blues tu da menimpa diri, i igt smpi tghr je. Rupanya smpi ke petang. u know wht? Hr ni nauzubillah pny lama masa nk berlalu..Rsa macam lembap sgt. hahaha... Badan pn rasa cm malas giler... Owh tidakkkkkkkkkkkkkk... dlm hati punya la nk blek cepat jumpa suami. tension dgn tmpt kje segala!arghhhhhhhhhhhh...huhuu...dlm hati ini sentiasa memotivasikan diri supaya sabar... hihi..

Masa i tgh type n3 ni, ad lalat besar tgh lalu lalang! mmg annoying habes!erk... Lalat ni i pgl dia Mrs. Butt Kiss... hahahha... Jahat kan mulut i? tapi lagi jahat lalat@mrs. butt kiss...hahahha... Just ignore her! Okay

Now, i nk cter pasal macaroni bakar dgn bread butter puding. hahahah... tgk tu kesinambungan paragraph i.. dr monday blues ke lalat@mrs.butt kiss ke macaroni & bread butter pudding. hahahha...mmg RELATED SANGAT...

hubby da lama terigin nk 2 dishes ni... but i don't have any opportunities to prepare it for him sbb kekangan yg mmg xblh nk dielakkan. (blh x?) huhuh... mmg pn.. however, since we've been married for 3 weeks ++ ni, dia da pndai ungkit sume yg pnh i janji nk masak.... mmg masak i...haahhaha... mmg i xblh lari ag dr tanggungjwb ini...hihihi.. smlm agak panas juga sume deria pancaindera yg Allah bg.. hahaha..geram sgt dgr dia ungkit. xpa...i will do it deat! waittttttttttttttttt until u taste it... Since kwn2 kt ofis bg oven dgn mixer jadi mmg pucuk dicita ulam mendatang la...hahhaha...

I nak share recipe bread butter pudding ni. I pn br nk cuba. But my instinct tells me that mmg sedap resepi ni...

Ingredients:

  • 1 teaspoon ground cinnamon
  • 1/4 cup sugar
  • 4 Tablespoons butter or margarine, more or less as needed, at room temperature
  • 5 slices crust-on white bread
  • 1/2 cup golden raisins
  • 2 cups milk
  • 2 eggs

Preparation:

Preheat oven to 350 degrees F. Add cinnamon to sugar in cup and mix well. Set aside.

Generously spread one side of each piece of bread with butter or margarine. Cutting diagonally, slice each in half. Arrange triangle slices in pan, slightly overlapping, with butter-side up and cut edges facing the same direction, making a spiral. As you add the bread, sprinkle with sugar, cinnamon, and raisins.

Put milk in small bowl, add eggs, and using whisk or fork, mix to blend well. Pour milk mixture over bread and raisins in baking pan. Set aside for about 15 minutes for bread to absorb liquid.

Bake in oven for about 30 minutes, or until top is golden brown.

Serve the pudding
while still warm in individual dessert bowls. It is eaten plain or with cream poured over it.

Yield: 4 to 6 servings 
 
:: nampak jer cm hangit...tp sedap ni... ehsan google :: 
 

Recipe Source: The Multicultural Cookbook for Students by Carole Lisa Albyn and Lois Sinaiko Webb (Oryx Press)
Reprinted with permission.




To hubby;
Sabaq naaa...t cheq buat...

nnt i post macaroni resepi...

:: Menu Buka Puasa 6 Bersama Hubby ::

Posted by Mama Safiya and Adam at 11:46 AM
Reactions: 
0 comments
Salam..

Alhamdulillah..hari ni kita masih berada di bawah payung rahmat Allah swt. hari ni da 26 Ot 2011 da..xlm ag gaji masuk..mcm2 bnda nk kna settle. Mesin basuh inshaallah dlm planning nk bli. tn sakit basuh manual. Ujung mggu mula la bertarung dlm blik air. sakit badan sume. Ration harian pn nk kna list.huhuh... cabaran sgt!
Alhamdulillah, hr ni kami suami isteri sepakat puasa 6 wpn da suntuk tp kami akan cuba habiskan smpi hr esok. hahaha... jadi mlm ni plan nk msak utk berbuka nnt. Kelas pn cancel ptg ni, jd msk la..
Menu ptg ni inshaallah;

i. Nasi Putih
ii. Sup Telur Suhun
iii. Sotong Goreng Tepung Pedas
iv. Ayam Perap Kicap
v. Sayur Brokoli Ayam
vi. Air Mangga

(^_^) Peace!

Semoga hubby suka menu ptg ni...
pstt...i mnt dia bli takao kt juscO... hahaha....

Kalu resepi mnjadi, esok saya post pics! hihihi

p/s: thnx abang, blikan hp baru! love u so much!!
nnt syg buat macaroni bakar dan bread butter pudding... (^_^) dgn syarat sila unpack oven tu..hahaha

Friday, September 23, 2011

:: tension dengan orang yang suka nak tunjuk kuasa ::

Posted by Mama Safiya and Adam at 10:16 AM
Reactions: 
0 comments
Jumaah Mubarak...
Saya tension dgn timbalan bos yang blagak macam bos! ap mslh dia pn xfaham.. Sakit hati btul.. menyampah sgt2 tgk muka dia. Mmg xbaik ckp cmtu kt dia. Tp dia bkn muslim pn. Itu yang kuat juga saya melawan dia. Mmg xblh bagi muka lgsg! Sume pn talam dua muka kt ofis ni. Mmg ^7%(0% btul!! mmg xpuas hati. Kerja kiter da siapkan, ap ag yg dia nk xtahu... Macam la kiter ni bodoh sgt. Yang bebal tu sbnrnya dia! Haishhhhhhhhhhhhhhhhh!!!

Thursday, September 22, 2011

Posted by Mama Safiya and Adam at 2:26 PM
Reactions: 
0 comments
Salam..
Da lama xbersiaran. Busy dgn kenduri hrtu dan juga baru pindah rumah. Celaru sgt keadaan rumah dat day. Naseb baik hubby saya rajin tolong..psstt, my hubby tlg basuh baju i taw..hahha..punyala banyak. Menimbun macam bukit. Alhamdulillah, suami willingly nak tlg.. bang, i love you! hihhi..nothing much to write bout wedding hari tu. Alhamdulillah, sume went well.. actually very well as lots of uncles and aunties from my side yang bermurah hati sponsored mcm2. Ad cendol, ad kuih2 tambahan utk tetamu. syukur pada Allah swt. Hari kenduri saya sgt meriah. Rasa seronok sgt. Kawan2 sekolah ramai dtg. Yang i x jangka pn dtg. Mana yg pnh berkenan kat i tu putih mata je la.hahah perasan! bukanla, saja nak melawak. hihihi...

Since da kawen ni my life change drastically. Tanggungjawab da makin besar..huhuh.. xpala, life must be go on.. Adventure is out there!!

Special thanx to my family;

Mak
Abah
Adik2
Sepupu2
Ayahran
Acutura (gula2 goodies)
Acu (tenaga pakar dlm bidang pertukangan kayu dan juga wiring)
Yang (simple and sporting auntie. Happy go lucky! kalu dia xhadir xmeriah taw?)
Umi (super mak!)
Om (diam aje start kenduri. tp ringan tulang)
Ayahwi
Makcik Yati (tokey cendol ni..Cendol dia superb!)
Ikin & Amet (diorg ni antara yg pnting. Kin did a bouquet of flowers for me. Superb cantek! Amet tlg hntr 
pg makeup time nikah)

Also not forgotten:

My FIL and MIL
Inlaws
Nieces and Nephews

Photographers
Last but not least.. some pics masa wed. Credit to yanglerni.blogspot.com mai tgk cket;

:: malu sgt ni..hahaha ::


::  me, yang & hubby ::


:: my beautiful mother ::


:: with frens yg sudi dtg::
:: from back left; amet, abg lie, iman, kak ina, qistina, kak rusna & abg Enal with new bb ::
:: from front right; kin, hubby, me & fiza ::
 

:: my BFF, Kin ::

:: i love you sO much ::


:: hubby tgh runsing :@ ::



:: kek cantek fOr both of us ::


:: comeinya..ayam golek tu hahah ::


:: and ni yang paling xtahan...hahha hang tuah mengamuk pada hari kejadian! dia memarahi wifenya kerana makan banyak... hahaha ampun ::


Tuesday, August 23, 2011

::nervous, tension, stress::

Posted by Mama Safiya and Adam at 12:54 PM
Reactions: 
0 comments
Salam,
Ramadhan Kareem,

Da hampir syawal rupanya. Dalam xsedar, sudah 23 hari kite berpuasa. Alhamdulillah. xlma ag syawal. Itu menunjukkan loceng kecemasan saya da berbunyi. Hari bersejarah saya sudah hampir. Alhamdulillah. Agak nervous sbnrnya. Walaupun kje2 menggubah hantaran sudah siap, tp saya masih lagi bimbang dan runsing sbnrnya. Love mengadu kekurangan duit ag.. Ya Allah, sungguh berat ujian kali ini. Semoga Allah mendengar segala doa kami. Love bukan anak yang suka menyusahkan ibubapa. Dia sentiasa berusaha utk menyelesaikan masalah sendiri. Abang, am proud of you! Inshaallah, ad rezeki untuk kita nnt.

Alhamdulillah, syukur pd Allah Taala.. segala barang2 hantaran dan doorgift sudah siap. Saya godek2 sorg2 kt umah sewa. Sikit2 lama2 jadi bukit. Baju nikah utk kami da pun siap. Hari sabtu hari tu kami pg amik kat Kak Ros Medan Mara Kuala Lumpur. Alhamdulillah, sgt memuaskan hati. Love pun kata sedap jahitan da kain untuk baju Melayu. Hihihi, love sibuk nk beli sampin ngan songkok kat Jalan TAR Heaven. Melaut manusia yang dtg shopping kat Jln TAR ni. Macam nk pengsan sesak ngn org ramai ni. Akhirnya berjaya juga cari songkok dan sampin Love. Tudung saya juga yang xda. Ssh juga nk cari tudung yang sesuai. Nk jalan lama, jalan jauh2 xlarat. Muka memasing da masam cuka. Jadi lepas dpt brg Love, saya decided nk pg bazar. Jam pun da 5.30ptg. Kami pg bazar ramadhan Kampung Baru beli samosa. Sebelum menuju ke kedai makan, kami solat kat Masjid Keramat Jaya. Our fav mosque. Lepas solat, tgk jam da 6.30ptg. Dengan barang yang banyak tadi tu, kami pun twos ke kedai makan kat area kompleks Gurney betul2 belakang Masjid Keramat tu. Makanan mmg sedap dan saya mmg puas hati dgn kedai ni. Xpg kedai lain da... hahaha.. Love mmg da tahu sgt pilihan saya. Bertuah ad Love. :-)  Saya order ketiaw ladna, Love punya fav order nasi goreng ayam goreng kunyit. We both asked for Tembikai Laici. Sedap!! Lepas buka puasa, saya dan love solat kat petronas Jalan Tun Razak depan Pusrawi. Sampi umah dalam  pkul 9.30 malam.

Sebelum balik, da bincang dgn Love. Esok kami akan ke Jalan TAR ag sbb kami nk settle doorgift. Jadi sampi kat umah saya da list out brg2 yang blum bli ag. (berapa list yang ad pun tahu. mmg bnyak). Esok pagi2 saya da remind love supaya datang awal pick up saya. Love, mmg x on time, x on brand lsg! grrr...
Esoknya, lpas love amik saya, as usual i bebel sbb dia lmbt. Mase lalu dpn AVON besar, love kata nk x singgah. Ad sale tuuuuuuuuuuu. Saya tgk love lelama (dalam hati kata nk pjuk pandai naaa?) n said OKAY! Mmg murah. macam nk giler tgk brg murah. Sbb masa dia mahal i mmg xbli punya! ahahahaha... parfume i rembat 3 50's Glams tu. I tgk katalog lpas hrga dkt RM79 hahaha... Dat day i bayar RM15 ajer hahaha... sila cari kalkulator untuk kira penjimatan itewwwwwww. hahaha. Pencarian tidak berhenti di ctu, i rembat bra hahaha yg harga sblm ni RM69++. Mmg xbli kalu mahal sgt. tapi dat day i bayar RM10 ajer. Mmg cantek design dan selesa dipakai sbb dia jnis shaping bra. Dan saya tamatkan pencarian dgn sekaki payung hahaha...Bakul moto da pnuh. Love kata, jom balik dlu hantr brg kt umah. Lpas hantr brg2 kami twos pg Jln TAR Heaven. Kami mulakan pencarian tudung. huhu.. mmg xda. xjumpa. sbb kami da penat nk jalan. xlarat nak cari. hahaha.. senang je alasan. Love kata, nnt kte cr kat shah alam. i jwb okayla!.

*Dan hari ni igt nk cr cincin utk love.. Cari kat giant Shah Alam je. Hr tu tgk ad promotion. 
Cadar xbli ag. Tdung pn sama. hishhhhhhhhhhhhhh grrrrrrrrr 

Monday, August 22, 2011

:: Nak Makan Ketam ::

Posted by Mama Safiya and Adam at 3:42 PM
Reactions: 
0 comments
Saya teringin nak makan ketam.. Ketam masak lemak.. Help!! nak makan sambal bilis petai.. nnt xblh makan da.. Love xbagi! huhuhu... kena balas dendam sebelum nikah ni! tidakkkk

:: Alhamdulilah ::

Posted by Mama Safiya and Adam at 1:01 PM
Reactions: 
0 comments
Salam,
Da lama xupdate blog. Terlalu sibuk dengan kje di ofis dan kerja kawen. Alhamdulillah, urusan loans da selesai. Taoi bukan loans dgn bank, tapi dgn pakcik saya. Syukur alhamdulillah, sumenya dimudahkan Alllah Taala. Pakcik saya sgt memahami. Saya bertuah punya pakcik yang mahu membantu saya yang dalam kesusahan. Bukan senang nak kawen ni. Kalu kewangan pun kurang ckup, rasanya baik buat sederhana dan. Saya mmg akan buat yg plg sederhana. Pada saya yang paling pnting, majlis nikah. Sanding sume xpnting dan bukan ikut cara Islam. Tapi yelah, da adat dr dlu. Saya ikotkan saja. Terima kasih pada pkcik saya Wan Amran Wan Hussin. Saya terhutang budi dan terhutang emas (duit). Inshaallah akan kami cuba langsaikan dalam jadual berkala. Kalu bayar lumsump mmg kopak. Mana nk sesah duit kn? Kami bayar sket2 dlu. FIY, my uncle adalah anak yang sgt soleh dan baik hati. Sentiasa buat kebajikan pada arwah atah (opah) sewaktu hayatnya masih ad. Belum pernah saya jumpa insan yg sgt2 menghormati dan menyayangi ibubapa sebegitu sekali. Pernah sewaktu arwah atah sedang tenat di hospital, pakcik saya berlepas ke Jeddah semata2 utk berdoa pada Allah Taala di hadapan Kaabah supaya arwah atah pada masa tersebut sembuh dr koma. Namun Allah Maha Menyayangi atah. Tapi kesungguhan ayahran (panggilan utk pakcik saya) menyedarkan saya. Saya bukanlah anak yang baik, tapi saya belajar untuk jadi yang terbaik.

Saya telahpun berhutang budi dan berhutang emas. Hutang budi itu sudah semestinya saya bawa ke liang lahad, tetapi hutang emas tersebut akan tetap saya langsaikan sebelum ke liang lahad.  Semoga Allah murahkan rezeki ayahran dan panjangkan umur ayahran. Inshaallah semoga mendapat balasan syurga nnt. Amin..


Chicky Nush, 2 years

Gaya nakal Nush!
* Selalu dapat duit poket dr ayahran masa zama blaja dulu. Dan saya sangat sayangkan anak ayaharan yang pnah saya jaga dlu.. Yunus but used to call him Nush! He always asked me to do coq bawang every morning.. Sekarang da besar panjang.. 8 years old.

Monday, August 15, 2011

::Dugaan di bulan puasa::

Posted by Mama Safiya and Adam at 4:13 PM
Reactions: 
0 comments
It's two more weeks to go until our wedding day. The most toughest day in Ramadhan when we tried to find any banks that can offer us the loans. I listed down the Banks that were not approved our loans. It remains 2-3 banks that we haven't try yet. Why life is getting harder for me? Ya Allah, i really stressed out now. Where can i find money to pay all those wedding bills? i just finished my hantaran. still i need to buy ring for love, doorgift and 'cadar'...
 i die!

Friday, August 12, 2011

::Ramadhan Kareem, Jumaah Mubarak::

Posted by Mama Safiya and Adam at 2:07 PM
Reactions: 
0 comments
Ya Allah... Besarnya dugaan kali ini.. Ampunkan segala dosa-dosaku. Aku mohon padamu supaya mudahkanlah perjalanan hidup kami, murahkanlah rezeki kami... Kami begitu terdesak sekali... Ya Allah, tiada siapa dapat membantu kami melainkanMu Ya Allah... Berkatilah dan makhbulkan doa aku Ya Allah di Bulan Ramadhan ini... Amin.

Friday, August 5, 2011

Iftar 5

Posted by Mama Safiya and Adam at 3:37 PM
Reactions: 
0 comments
Alhamdulillah sudah 5 Ramadhan kiter puasa.. bermacam2 dugaan yg saya hadapi.. Ya Allah, betapa sedihnya. Inshaallah, saya doakan agar saya dapat hidayah dan rahmat dr Allah Taala. Dalam hati saya berdoaa agar, sumenya berakhir dgn tenang dan gembira. Amin. Untuk seminggu puasa ni adalah yg plg memenatkan. Kelas yang pack dan student yang mmm.... mmg xdgr kata, n xfokus. tahla.. bebudak foundation ni xmatured macam budak degree or masters. da la korg xfhm, korg xmo focus. well, i got nothing to loose guys... (kerek x ayat teacher ni?) hahaha... ad aku kesah? hahahaha... xda masa nk layan tekak korg tu, muka memasing toye!ingat korg je ke pose?yang xpose pn wt muka...ahhh, lantaknya! sekali bg ugutan, cekang bijik mata! tu dia... takooottt ponnnn.. hahahah.. gelige pale hotak sayerrr...

Dan selepas penat dan kehilangan air liur yang banyak td, terasa teringin nk mkn ayam golek utk iftar jap ag..  nafsu xnk kalah kan? Macam2... i suppose to cook today, but today Love S kata kiter pg Bazar Ramadhan Kampung Baru..Erk?! gluppp... okay... he sound like soooooOOO happy, so i said okay dear! We go there after 5pm.. My future hubby, suka imbau kenangan... dia sgt sensitif ttg kenangan.. dia suka igtkan i, dia cakap sayang igat lagi x bulan pose tahun lepas?ingat x tempat ni kiter pg?ingat x kiter pg bazar ni?ingat x juadah ni?ingat ag x ni... ingat ag x tu... wow, dia pnya memory mmg superb! hahaha..kekadang i cam cengang bangang dgr dia listed out sume... romantik orgnya tp kdg2 emosi xb'tempat.. kalu nk marah suka ht dia jer! hahahaa.. i suka lawan cakap dia!bg dia hot ag... ngader2 sgt nk marah2... igt maid endon ke?huhuhu...cakap kt mak i baru tahu...

Sabtu iftar 6, rasa i will cook. I planning nk masak Ayam Masak Rendang, Perut Cicah Air Asam, Sayur Kailan Sos Tiram, Puding Mangga n Ais Tropika... xtaw jadi x... tapi biasa jadi je.. sbb Sabtu plan nk pg distribute kad kawen n nak singgah Sume HOuse beli gam tembak.. tapi inshaallah... kuatkan hati masak... huhuhu...

Doakan yg terbaik utk kami berdua.. ag 26 hr nk nikah ni... doakan kami murah rezeki... amin

Thursday, August 4, 2011

andai itu takdirNya...

Posted by Mama Safiya and Adam at 8:47 PM
Reactions: 
0 comments
andai itu takdirnya... aku terima

Ramadhan Kareem...

Posted by Mama Safiya and Adam at 1:50 PM
Reactions: 
0 comments
Salam... Ramadhan Kareem to all muslims from over the world...
Alhamdulillah, sudah 4 hari kita berpuasa termasuk hari ni 4 August 2011 inshallah... 25 days to go... yeay!!! alhamdulillah inshaallah... Bab raya ni mmg best dan seronok utk sume umat Islam dan juga sedih pilu meninggalkan Ramadhan yang seribu rahmat ini. Raya paling disukai oleh LOve.. 2-3 hr ni asyik nyanyi lagu raya... huhuh.. even when it was 1st Ramadhan pn nyanyi juga..apekah?huhuh... kronik sungguh penyakit nak raya dia... As for us, we celebrate Ramadhan dgn sederhana sekali.. 1st Ramadhan buka pose dkt kedai area keramat n observe few place of Bazar Ramadhan yg jadi fav. org ramai antaranya; Bazar ramadhan Kmpg Baru, Jalan Raja Alang. My love cute future husband da mcm budak kecik, tergedik2 dan xsabor2 nk pg bazar ramadhan... just like lil baby boy.... sambil nyanyi2 lagu raya, goyang2 kepala masa otw nk pg bazar ramadhan...ihihihi cute! However, on the 2nd Ramadhan, i cooked for both of us.. I did Sotong Bakar ala Portugal, Sayur Kailan Goreng Sos Tiram, Sup Ayam n Nasi Putih n for dessert we bought kuih2 muih kat Bazar Ramadhan Stadium Shah Alam Seksyen 13... Air Tropika Sunquick n Cempedak Goreng. I sempat masak on that day...huhuhu..Masak maca lipas kudung... n senpat buka pose on time... Love kata i cekap memasak... hihihi... bangga! n kembang vontot!! Seb bek sedap! On 3rd of Ramadhan, we had our Iftar kat kedai again.. sbb Love kata elok la selang seli sbb jimat n nak variety kat juadah... Erk?! Ok fine.. Me dnt mind..

And yes i've done half from my hantaran... Alhamdulillah!

* 27 days bride to be... hihihi

Friday, July 29, 2011

e.m.o.s.i d.i.p.a.g.i j.u.m.a.a.t

Posted by Mama Safiya and Adam at 10:49 AM
Reactions: 
0 comments
Jumaah Mubarak...
Pagi2 lagi saya da mrh. punya xelok emosi 2-3hr ni.mashaallah...xbaik kan?mangsanya LOVE. sbb hal kecik saya emosi sgt, smpi rasa nk simbah air kopi yg saya minum kt kedai tadi kt muka LOVE. nauzubillah, ikut hati sgt ni..huhuhu...saya mmg kejam dan imaginasi sgt luar biasa...am so sorry dear. i didn't meant to....tekanan tgk hantaran yang terbengkalai...xsiap ap ag. Ya ALLAH, murahkanlah rezeki ku...mudahkanlah perjalanan hidup ku ke akhirnya. berikanlah aku jalan keluar, sebaik2 penyelesaian kepada masalah duniawi ni... sabtu planning nk beli habis bunga2 hantaran, riben, span sume. dan saya nak mulakan kerja2 mengubah hantaran. wish me luck n all the best. n cincin utk LOVE masa majlis batal air semayang pn maybe nk beli juga..mlm ni nk survey.. harap2 xmahal mana. duit da makin ciput! Ya ALLAH... lagi satu dugaan yang perlu aku hadapi di saat2 nak melangsungkan majlis nikah. am hoping that bank will call me n inform me my loans is approve..hope they will cl me by today n kalu x pon by monday. Hati saya mg xtenang. smlm when i called Mak, she was angry with me n xhabes2 tarik nafas when i said my pakej pelamin, baju pengantin, mekap, bilik tidur n meja makan pengantin RM2800. Actually itu paling murah yg pnah ada di kwasan Perak... tahla, dalam kedaan mcm ni, sume pn salah. i tried to xplain but my mom still cm bit dissapointed... redho dan saya terus berdoa, agar loans saya approve by today ataw monday. sesungguhnya, saya btul2 kesuntukan masa. tapi kuasa ALLAH Taala melangkaui segalanya. dan saya percaya sepenuh hati pada kekuasaan ALLAH. Semoga ALLAH kurniakan sebaik2 masa depan pd saya dan cinta saya Mohd Shamsul. saya masih ad 1 bulan 4 hari lagi utk wedding preparation. Semoga sumenya berjalan lancar. Amin.

*Tawakal pada ALLAH. Love, am sorry sbb marah pagi ni...
Love you so much...

Thursday, July 28, 2011

Duit!!!!!!!!

Posted by Mama Safiya and Adam at 3:21 PM
Reactions: 
0 comments
Salam
Ntah knp hr ni hati xbegitu bahagia...mmg hati saya jarangnya senang, sukar tenteram..tapi hari ni sgt2 tidak tenteram. Sume pasal duit... Lagi nk hampir majlis perkahwinan, lagi macam2 masalah. Ckup tekanan sekarang. Frankly speaking, i really don't have enough money. But i tried to apply for loans. Bank sekarang mmg bnyk cengkadak. Ad juga staff bank yg x alert lgsg dgn application kite.Delay la, application xsubmit ag kat HQ. Korang ni wt kje ke x?Dalam tenet ckp len, jumpa depan2 da len pulak.. bek xpayah offer loans!!! Mmmg totally panas hati. Di tambah ag dgn rasa xsenang hati. Ya ALLAH... I started to give up. How to solve this problem?Xkan nk minta pertolongan dr org lain. Ini melibatkan belasan ribu.. Mmg xkan ad org yg murah hati nk tlg sesaje... Kecuali dengan kuasa ALLAH Taala. Semoga akan berlaku kejaiban... Duit gaji tetap x pnah ckup recently. Ntah kenapa... Kata pegi joli mmg xda... Shopping baju pn da lama x buat. Hati makin xsenang. Rasa nak nangis pn ada. A bit weird, saya da lama xnangis macam dlu. Dan hati saya makin keras. kenapa????? bukan nk mnt nangis, tapi saya dpt rasa ad unsur2 negatif yg attack jiwa saya......


Tuesday, July 26, 2011

:: Maafkan Saya ::

Posted by Mama Safiya and Adam at 8:52 AM
Reactions: 
0 comments
Dalam hidup saya selalu perhatikan saya sentiasa terlepas cakap dan tanpa saya sedari saya menyakitkan hati org lain. Demi Allah, saya bukan sengaja. Kadang2 niat saya mahu bercerita, xda niat langsung nak menyebarkan fitnah atau memburukkan silaturrahim antara sesama manusia. Maafkan salah saya seandainya ad yang berfikiran saya seorang yang suka memburukkan org lain. Saya sentiasa menyesali tiap kata2 atau perkataan yg penah kluar dr mulut saya hingga menyakitkan hati org lain.... Saya mahu hidup bahagia hingga akhirat. Tak mahu berhutang dosa dengan sesiapa bila smpi saat ajal saya....

::Hometown::

Posted by Mama Safiya and Adam at 8:51 AM
Reactions: 
0 comments
kalu hidup sorang2 mmg sunyi. i mean tgl sorg2 dlm 1 umh.. huhu..selalu teringat mak abah sume.. teringat makanan sedap2 dan simple yang di masak kat kampung. w/pun simple (lauk pauk kmpung) tp mmg sedap. i used to eat petola goreng air, bawang putih goreng + udang masin goreng, ikan bilis + bawang merah + cili padi + kicap..selalu mase time abah kekurangan duit. huhuhu...sume anak2 membesar dan duit bnyk nak pakai time tu...sume pn sedap biar pun cmtu keadaannya. saya mula memasak masa umur saya 9 tahun. dan seawal umur 5 tahun mak da blh harapkan saya pegi kedai beli brg2 dapur...macam xpercaya. tp itula, badan saya cepat membesar, even i was 5 that time, i wasn't like 5 years old child. matured sgt! hahaha... masa saya baru masuk darjah 1 org igt saya da darjah enam. hahaha... n when i was in standard 6 my weight was 60kgs... mashaallah! hahaha... but bile da msuk asrama, trun smpi 48kgs.... now, nek blek seiring dgn umur dan ketinggian... kira BMI dalam kategori normal lagi (24/25).

Thursday, July 14, 2011

Confuse

Posted by Mama Safiya and Adam at 5:07 PM
Reactions: 
0 comments
I am confused... with my heart... with all of decision that i've made in my life.. am i at the right path?should i said i regret bout it? or  should i ignore what am thinking now?....

Wednesday, July 13, 2011

~ Hidup Ku Penuh Warna.... ~

Posted by Mama Safiya and Adam at 5:53 PM
Reactions: 
0 comments
Salam...
Da lama xupdate blog...since busy dgn kursus2 yang perlu dipenuhi oleh tuntutan kerja..Soon my dear best friend Kin is going to get married on this coming 23 July 2011. Lets pray for her hapiness. Just can't believe that she's going to get married soon n at the same time i am happy for her. We are best friends since we're in form 1. We're in the same class. That time was RKA class. Rancangan Khas Agama hihihi... But after PMR she'd in Science stream, while me in account class... hahaha...but still we're best friends till end. She's just like my sister. We share everything. We both jumpa special person dlm tahun yg sma. Means that, ALLAH bagi kebahagiaan yg sama rata dan kami blh share interest yg sma. huhuu...Lagi best, bertunang pada tahun yang sama n juga akan mendirikan masjid dlm tahun yang sama juga.. Alhamdulillah... still blh share kebahagiaan yang sama.

To kin, may happiness be yours... Amin, InshaALLAH.. saya akan jadi pengapit yang paling comel utk Kin. hahahaha...Tgu nnt..hahaha...

To my Love:
Love, i heart you so much.. terima kasih :-)

Thursday, July 7, 2011

I hate you!!!

Posted by Mama Safiya and Adam at 5:24 PM
Reactions: 
0 comments
I just want to say... I HATE YOU!! hate your attitude!


Monday, July 4, 2011

Pengorbanan

Posted by Mama Safiya and Adam at 2:41 PM
Reactions: 
0 comments
Salam...
Da lama rasanya xupdate blog. At last, dpt juga curi msa kt ofis update (since i dont have any internet connection kt umh baru. After nikah, baru Love kata masuk stremyx). So, it was a long story to tell. But, pengorbanan adalah sesuatu yang bukan mudah utk diterap dalam jiwa. Ada orang yang mmg xsuka nak berkorban, berkorban tp ala kadar, berkorban habis-habisan. Bkn senang kita nak pasangan kita berkorban utk kte, unless dia sndr ikhlas nak berkorban utk kte. Ada orang kata buat baik seadanya, buat jahat jgn sekali. Jadi saya, lebih suka berkorban selagi badan dikandung hayat. Ini bkn nak bangga diri, tp lebih kpd cerita yang saja2 saya nak kongsi. Bkn ap, seronok nk share.

Few days back, kedai kad kawen call. FYI, me n love travel by motorcycle evry morning, as a step of budgeting our money on gas. Tahu je la. Nek keta, mau dlm RM40 sehari. Esok nak isi ag. But using motorcycle, we both managed to estimate our money on gas kurang lebih, RM5 per day... see, jimat RM35 a day x 30 = RM 1050 per month... Jimat tuhhhh.... Erk bnyk x kitorg expend selama ni on gas?
Naik moto mmg xselesa. Kalu ad yang mengidap sakit pinggang, mmg sengsara. Kalu nak banding nek keta mmg jauh lebihhhhhhhhh selesa. Saya tahu dan saya akui. Tp for the sake of money n pengorbanan terutamannya, mmg saya sanggup. And dats y, on last Thursday, i went to Jalan Pudu to picked up my kad kawen yg da siap. By motorcycle (of course). Just imagine, with 750 units of cards by motorcycle. The boxes full of cards, kat depan Love satu n another 2 more on my peha...which almost covered my face. mmg fenomena pendatang asing menyelubungi kami bdua. hahahha...From Jalan Pudu to Shah Alam is about 60km n kalu naik moto dgn muatan tadi mmg xdapat nak bayangkan... but i managed to. hahaha.. Sbb on the next day nya kita bdua nk balik kmpung. sbb nak hantr kad kawen kt sume. huhuhu... See? how kelam kabut we both... huhuhu.. we arrived about 7.30pm kt Shah Alam. Sempat solat Maghrib sume. Alhamdulillah... Bkn senang rasanya nk bersusah payah ngn pasangan. Kdg2 ada masa hati saya mengeluh, tp sume tu syaitan nak goyangkan hati saya. Saya berfikir, mungkin saat ni saya perlu lalui kesusahan ini..supaya saya xpenah jauh dan lupa. Meskipun saya telah pun melalui kehidupan yang paling ssh dlm hidup sblm ini, tapi cabaran ini adalah berbeza. Semoga hati saya tetap cekal krn Allah Taala.

p/s: Buat Love, hope u will treat me nicely n love me the way i am...

Wednesday, June 29, 2011

Fuhh...lamanya!

Posted by Mama Safiya and Adam at 1:02 PM
Reactions: 
1 comments
Salam Israk Mikraj to all Muslims..

It seems so long ago i xupdate my blog!... tu yg entry mula2 dah fuhhh...lamanya! missed blogging! Well owh well i busy ngn MQA visit n exhibition. itu ini..mentangla baru tukar workplace, diorg nk bully kn? @#%&*^ btul! wawawawa... anyway, i just bought bekas hantaran. Nafsu utk menggubah hantaran blm juga smpi2... mn dia pg kn? so, i ad tnya one of my friend yg nk tunang on the same month i nak kawen ni..i asked her, "how's ur preparation?"..sekali dia jwb, "Nazirah da siap sume da dgn doorgift skali" ... waaa...i dgn tgn ketar sume.."wah..hebatnya".. mmm...mmg suka delay kje cmnila jdnya... anyway, thanks to her bnyk2 sbb dia bg bnyk inspiration pd i...cne nk wt hantaran sume. dia bg idea n info mn nk cr bunga2 yg murah since megasale da mula... n tmpt nk wt label murah... mn taw if i nk wt doorgift yg ad label sndr. so she told that i better design sndr, nnt blh pg je print je kat kedai printing Seksyen 2, Shah Alam. Murah she said dlm 10 sen je for sticker printing. I mmg kna ajak my love ni... survey cane...


ni i design sndr.. pecah2 gmbr dia
I pn cuba design. huhuhu...xla cntek mn..xpala...tp i tgk blh la cuma dia pnya gmbr pecah2. huhuh... Baju nikah utk both of us pn da ditempah. So now tgh slow2 wt hantaran. Semoga sumenya berjalan lancar. Amin..

p/s: Love i am so sorry because i tengking u pagi ni...
Love u so much!

Tuesday, June 14, 2011

Wedding Preparation

Posted by Mama Safiya and Adam at 4:13 PM
Reactions: 
1 comments
salam...huargghhh..da lama x update blog ni kn? sbb sgt bz ngn kje..bz ke? blhla... at the same time nk wt preparation my wed yg da dkt juga kalu dikirakn... PIL yang bising lebih dr my own parents...hahahha..mana xbising, saya xwt ap ag..bkn sy shj, tetapi anak diorg juga.. barang2 hantaran da beli, tinggal 2-3 bnda yg sy blm ag beli antaranya; cincin, towel (cm xcantek je towel hr tu), kek and buah2 la... yg len da bli, hanya nk gubah je.. owh bila kah seru gubahan nk dtg ni... ~ sigh

saya da makin malas nk wt kje gubah ni.. hikotkan ht ni sy hntr kn je kt mn2 kdai ataw blog2 yg ad offer wt hantaran ni. tp (^_^) sob.. sob (sy nk wt mata Sin Chan) Love kata u better wt sniri.. br ad sentimental value.. apekah? sy mmg xpandai ni.. mn sy nk godam ni.. orang len sume kraf tgn smpi kt sy keras tgn!

betapa betuahnya love ni bile mak dia yg dok wt utk dia... unlike sis dia yg kawen baru2 ni, sume arranged sniri.. yela anak pompuan dia kreatif. anak laki dia lokomotif! hahhaa ape mende tah mknanya! hantam!

xpala, sy akn cuba sungguh2 menyiapkan barang2 hantaran beserta gubahan... sy cube :-P hihihi... sy ada tgk blog http://sabsabby.blogspot.com/search/label/Past%20weddings. best sgt blog dia. ad dia bg link utk setiap bnda yg dia prepare. Especially kdai2, atau individu yg mmg menyumbang utk majlis dia. so i decided utk order jam dr  www.gourmandines.com utk tetamu kehormat spt kuarga love, lecturer, kwn2 kampus n kwn2 dr tmpt kje... mmg kiut! n reasonable hrga bg tiap2 30gm jam in each jar dgn harga RM1.70 ! n kalu da exceed RM250 punya order, delivery free... giler best!! I decided nk order dlm 150 units... n i have to deco alone! hahhaha.. xpa, usaha tangga kejayaan dear!

mula dr end of this month, saya akan mula dgn projek kawen saya... nak gubah nk ap sumela... by the way ad satu ag blog yg aku rasa sgt comel n bnyk info berguna utk wedding preparation... sgt humble orgnya n cute juga! http://spreadmyhappiness.blogspot.com

sy actually da tempah kad kawen kat LH Creative... hahha xtawla ap jadi nnt... dok tgu due dia nk cl kitorg balik ni... nk tgk draf... kelam kabut kitorg bile PIL ckp nk edar kad by July... kitorg cm lipas kudung, pilih mn yg cntik masa tu kt kdai tersebut. xda la cm org len nk survey mende sume... hahhaa... sy mmg cmni... mls nk jln kdai len nk compare hrga... pada sy kalu da cntik kt mata aku ni, pg la mana pn aku nk yg tu juga... (paham x? adeh!)... hahaha

oklah... nk smbg type kje... malasnya! till net n3...

Friday, June 3, 2011

i'm coming home, i'm coming home.....

Posted by Mama Safiya and Adam at 11:10 AM
Reactions: 
0 comments
i'm coming home, i'm coming home.....tell the world that i'm coming home. let the rain wash away...bla bla..
Salam...
today nak balik kmpg...attending my future SIL weds..so creepy can? sy balik juga. tgh pasang niat, jadi ap2,  redhoooo....Amin Alhamdulillah... Love da balik dlu.. 2hr lpas..tinggai sy sorang2 terkontang kanting...huhu..Love kata xpa, wait smpi ahad, then da x sorg2 da... cam belangkas!~ muntah reramai, jom!! hahaha...
by the way, sy okay jerk..xdala smpi xblh nnk survive...tapi cm pelik smlm bile sy kuar ngn kwn..sbb da lama xda kwn (trust me). My friends are busy (Kin, Na, Saba n terbaru Fiza Ariff ~ geng!) with their own life..wei, ke sy yg busy?Smala tu kan?We all busy dgn life memasing. Da smpi tahap yg xdpt nk tahan, jumpa la kami sume...Borak2 ilmiah hokey? Erk... :-D hihihi... Love, jgn mrh eh? jgn dengki...bwek! Honestly, my love xpnh let me be alone. Dia akn bwk i pg mana2 yg ptt dia bwk ~ jgn nk memacam hokey? Ni la, klu da ad pasangan yg terlebih rajin belajar, ngn sy sekali kna rajin. Rajin baca artikel.. Jgn marah me taw love? Dosa. Kata Love me so much..kan? kan? hahaha...Me ikhlasssss.....Each time kitorg g wt discussion, i akan masak fav. dish love la.. Kdg2 i msk breakfast skali ngn lunch. Senang kje haku! hahah..Paling love suka adalah ' JIMAT duit aku'... Erk, blh? xpa...sy biasa masak nasik lemak, mee goreng etc... (ala, makanan ruji Malaysian breakfast). Ingin sy tegas kan, KECUALI roti canai, capati, idli, tosei ap bnda ag tah... mntk maap bebanyak! mnt kat ane mapley! hahahah...Selalu love kata, masak bihun sup..sng masak kn? ~ wei, mana dia tahu sng? sng nya dia kata sng...kn? hahahha... xpa. t da nikah esok sy demo sket cne msk bhun sup kt love. bkn ap t sng dia nak masak blek kt sy...hahahah! Maaf bang....huhuhu...
Saya sbnrnya xsabar  nk jumpa mak n abah. Paling diorang sayang adalah saya... Muntah nak? hahaha.. seriously, sy tahu dan sy menyedarinya..sbb kata anak sulung kan? First BABY... cantek plak tu.. wahwahawah... batu belah tangkup jap budak ni... hihihi...
Barang2 nak balik kmpg sy hangkut skali tdi nek mto ngn TEH (new staff)... kecik giler minah ni...Atas mto dr smlm org dok tgk kami bdua... Pelik sbb semut bwk gajah! HELP!!! hahaha...sy kira 2 hr ni nyaris xpengsan la sbb nerbes habes, takot jatuh mto. takot TEH ni xdapat nk tampung sy masa nak naik mto. Luckily sy pkai sluar pagi ni. sy twos taruk je, xda da nak nek atas paddle pembonceng dlu ke hapa...sy wt cm Mat Rempit ahh...hahahha...Love mmg xsuka sy cmni.. ~ Bang, tpaksa taw dak?
hahaha...
So, pray 4 me...nek bas ja mlm ni. Abah amik, twos pg Penang hntr my aunt yg nak wat umrah di TANAH SUCI. Alhamdulillah....lambai2 la ku dcini... (tadah tangan sume, doa sma2 ngn sy) supaya sy dpt merasai nikmat plg berhrga dlm dunia iaitu pg UMRAH ngn HAJI... sblm sy menutup mata...AMIN... (okay senyum, tq sbb doakan sy)...huhu..
See u...Salam

p/s: love t jumpa taw!


Thursday, June 2, 2011

jiwa saya terluka

Posted by Mama Safiya and Adam at 3:35 PM
Reactions: 
0 comments
Salam..
N3 kali ni mmg sedih. sy je yg rs sedih, org len xthu. muka aku Ya ALLAH, sume org xlalu nak tgk. nmpk sgt tgh tension. Bila jadi sesuatu perkara yg bukan punca dari kita, tp kita dipersalahkan mmg agak berdarah hati ni. Tambah pula yang menyalahkan adalah insan rapat dgn kita. Ya Rabb, aku memohon sedikit lagi kekuatan utk aku smpi ke hari yang aku tunggu2 sblm ni. Ya ALLAH Ya Fattahul a'lim, Yang Maha Memahami hati naluri ku, mohon berikanlah jalan keluar dr gelora jiwa, permasalahan hati dan kesedihan yang kerap mengunjungi, peliharalah hati ku dr tersinggung dgn sikap dan layanan yang kurang baik insan lain terhadap ku. Kuatkan hati ku. Kukuhkan iman ku padamu Ya ALLAH. Jgnlah Engkau biarkan aku jauh dr mu disetiap saat. Ya ALLAH aku bkn sempurna, tp aku memohon sempurnakanlah akhlak ku. Terlalu bnyak dosaku Ya ALLAH. Aku berdoa agar insan-insan yang pernah dan akan menyinggung hati, menyalahkan aku tanpa sbb kukuh akan mendapat petunjuk dan hidayah dr ALLAH Taala 'Azzawajalla supaya mereka tidak akan melukakan hati aku lagi. Ya ALLAH, sempitnya hatiku, sukarnya utk ku bernafas, hanya ALLAH tahu. Ketika memandang insan yang terlalu aku cintai saat ini dlm keadaannya yg sgt sugul menambah kan lagi sugul di benak aku. Apa salah ku? Apa salah dia?

Hanya kerana lewat temu janji, kami disalahkan. Dan mereka menghukum kami dgn teruk sekali..

Ya ALLAH akhirilah segala kekecewaan dan kesedihan yang pernah dan mungkin akan singgah lagi dalam hati ku ini. Berikanlah aku petunjuk. Peliharalah tingkah laku ku ini. Jadikanlah aku hamba yg beriman padamu, pimpinlah aku supaya aku tidak sesat. Kerana aku bukan aku lagi. Aku bkn aku yang pernah rapat dgn ALLAH. Aku makin jauh. Sedarkanlah aku Ya ALLAH. Mudahkan segalanya. Cepatkan segalanya.

Amin Ya Rabbal A'lamin...
Aku masih kecewa dan sedih. Hati meruntun ALLAH Taala yang Maha Memahami dan Mengetahui.




 

Lifetime Journal Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review